Därför ska du bära reflex

40 procent av alla trafikolyckor där gående och djur är inblandade inträffar när det är mörkt. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka betydligt.

Reflexer hör inte bara hemma på mörka landsvägar. I stadstrafik är det ännu viktigare att bära reflex, trots neonskyltar och gatlyktor. De flesta olyckor med gående sker i tättbebyggda områden med gatubelysning.

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren. Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20-30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd. 

Observera att du syns ännu sämre på vintern och vid vått väglag. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2-4 gånger längre än vid normalt väglag.

Så bär du reflexen
När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på. 

Reflexväst är bra men bör kompletteras med reflexband kring armar och ben. På små barn syns reflexer mycket bra eftersom de ofta är i hela halvljusets ljusområde.

Så länge håller reflexen
En bra reflex är en fin optisk produkt som man bör hantera varsamt. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den repig och en repig reflex har tappat mycket av sin reflexförmåga. 

Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexerna för värme (till exempel i en varm bil) kan de optiska delarna förstöras och reflexen fungerar inte längre. Om vatten kommer in i reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Torka därför av regndroppar från reflexens yta. 

 
Checklista - reflexer
  • Använd reflexer i mörker och skymning. Utan reflex syns du mycket dåligt eller inte alls.
  • Använd reflex både i stan och på landet. Bara för att du ser betyder det inte att andra ser dig.
  • Bär reflexer lågt och så att de syns från olika håll, som t.ex. reflexband runt hand- och fotleder.
  • Byt ut reflexen då och då. Reflexer blir uttjänta och förlorar sin reflektionsförmåga efter ett par år.
  • Reflexer på kläder och liknande slits snabbt eftersom de utsätts för tvätt och annat slitage.
  • Ha en reflex tillhands i jackfickan året om. Det finns mörka timmar varje dygn året runt i stora delar av Sverige.

 

I våra Djur&Natur-butiker finns reflexer både till dig, din häst, hund och katt. Välkommen!

 

Sortimentet kan variera mellan butikerna.

Källa: www.ntf.se

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se