Vildfåglar i trädgården

Du behöver inte vara fågelexpert för att mata vildfåglar i din trädgård. De enkla knepen nedan räcker gott och väl för att få våra bevingade små vänner nöjda.


Fåglarna behöver energi!
Fyll fågelbordet med frön, nötter & fett. Komplettera med havregryn, kokosfett & äpplen så får du många olika sorters fåglar till ditt fågelbord.

Häng upp maten!
Om fåglarna kliver och bajsar i maten, sprids lätt sjukdomar. Fröautomater med sittpinnar eller en mesklocka, där fåglarna hänger upp och ner, gör att du inte behöver städa lika ofta.

Klipp bort nätet från talgbollarna, eller köp utan nät!
Då sprids inte plasten i naturen eller fastnar kring näbbarna.

När äter fåglarna?
Sen eftermiddag & i gryning. De äter för att klara nattens kyla & för att ladda om med nya fettreserver.

Visste du att...om fåglarna har tillgång till vatten i din trädgård ökar antalet med 50%!

Att tänka på!
Det bör finnas buskar nära fågelmaten så att fåglarna kan gömma sig. Det är bra om buskarna inte skymmer ända ner till marken. Då blir de lätt gömställen för tex katter.

Maten bör inte vara för nära bostadshuset av olika anledningar:

  • Fåglarna bajsar & smutsar lätt ner fasaden.
  • Det kan bli svårt att få till sig de skyggare arterna, som kan bli skrämda av för mycket närvaro.
  • Fågelmat som ligger på marken är även gott för skogsmusen och den vill man hålla på avstånd.
     

Vilket frö äter våra vanligaste trädgårdsfåglar?

Nedan är begrundat på vad fåglarna äter mest av men de kan även äta & tycka om andra fröer.

Talgoxe
Med lite träning är det inte så svårt att få talgoxen att äta ur handen. Arten förekommer i hela Sverige och är en trogen gäst vid fågelbordet. Där kalasar den gärna på olika sorters frön eller allra helst talg.

Blåmes
Blåmesen är en stöddig liten fågel med himmelsblå hjässa. Arten förekommer i stora delar av Europa men inte i våra svenska fjäll. Under vinterhalvåret ses den ofta vid fågelbordet och på talgbollarna.

Gulsparv
Häftiga snöfall är ofta en signal till att gulsparvarna strax finns vid fågelbordet. Arten förekommer allmänt i stora delar av Sverige. En vanligt gäst vid fågelbordet som gärna äter frön och säd framförallt havre.

Grönfink
Grönfinken kallas ibland för den svenska kanariefågeln eftersom den gärna sjunger. Arten förekommer från Skåne till Sundsvallstrakten och i Jämtland. Den är en vanlig fågelbordsgäst som äter feta frön som solrosfrö, hampfrö och jordnötter.

Bofink
Bofinken är tillsammans med lövsångaren Sveriges vanligaste fågel. Arten förekommer över hela landet, men blir ovanligare längst i norr. Gästar fågelbordet ibland och äter då vildfågelfrön och hampafrön.

Pilfink
Pilfinken är en social och orädd fågel som gärna lever i flock. Arten är vanlig i södra och mellersta delarna av Sverige. Den tycker i huvudsak om frön och säd och är en flitig gäst vid fågelbordet.

Domherre
Domherren är en välkänd fågel som ibland flyttar söderut över vintern. Arten förekommer allmänt från mellersta Skåne till norra Norrland. Flitig gäst vid fågelbordet som äter havre, hampfrön och solrosfrön.

Nötväcka
Nötväckan, fågeln som klättrar med huvudet nedåt. Arten förekommer tämligen allmänt söder om Dalälven. Under vintern äter den gärna frön och nötter och är en flitig besökare vid fågelbordet.

Talltita
Talltitan trivs bäst i gammal barrskog och är lätt att blanda ihop med entitan. Arten förekommer i nästan hela landet. En gäst som gärna kommer till fågelbordet och äter solrosfrön, hampfrön, nötter och talg.

Grönsiska
Grönsiskan lever gärna i flock och älskar frön från al och björk. Arten förekommer allmänt i hela landet. En sällsynt gäst vid fågelbordet men som vid sina besök gärna äter jordnötter.

 

 

 

 

 

Se vårt utbud av foder till vildfåglar här>>

 

 

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se