Unika erbjudanden för dig som är klubbmedlem!
Ser mailet nedan konstigt ut? Klicka här för att läsa det på webben istället!

newsletterhead

Vilket foder kan komplettera vid grovfoderbrist?

Tillgången av spannmåls-, helsäds- och vallfröhalm har påverkats av torkan, det kan då vara svårt att hitta tillräckliga kvantiteter även av dessa fodermedel.

Det finns andra fodermedel som kan användas för att komplettera grovfodergivan, läs nedan:

Fiberplus är ett pelleterat kompletteringsfoder som kan ersätta en del av grovfodergivan vad gäller fibrer, näring och mineraler. Innehållet består av mycket fiberrika råvaror som torkad betmassa, havre- och vetekli samt hetluftstorkat gräs. Även mineraler och vitaminer är tillsatta så FiberPlus liknar ett grovfoder.

Ca 1,5 kg grovfoder ersätts med 1 kg FiberPlus och du kan ersätta upp till 3,0 kg. Den vanliga kraftfodergivan kvarstår.

Lusern är ett grovfoder som är framställt av lusernväxten alfalfa.

Det skördas på liknande sätt som hö och finns både i strå- och pelletsform. Både pelletsen och strået är varmluftstorkat utan tillsatt melass.

Hackad lusern ger betydligt längre ättider än pellets. Om man vill åt längre ättid är därför hackat strå att föredra. Ger du redan en rejäl giva hö/hösilage, och utfodrar med lusern främst för att höja proteininnehållet i foderstaten, kan du i stället välja

Lusernpellets, som ofta upplevs enklare att hantera eftersom volymen är mindre. Ska lusern ersätta en del av högivan bör du välja hackat strå för att få den struktur på fodret som hästens tarmar behöver för att kunna arbeta optimalt. Pellets ger inte samma stimulans till tarmarna då det är alltför finmalt.

Oavsett vilken typ av grovfoder man använder är det förstås viktigt att det är av god hygienisk kvalitet, och att dess näringsvärde analyseras så att man kan utfodra hästen med rätt mängd energi, protein och näringsämnen.

Läs mer om FiberPlus, Lusernhack och pellets här.

Förbered dig & din häst inför vallsäsongen 2019

Svenska Foder AB kan genom sitt eget laboratorium, Optilab hjälpa dig med att göra en grovfoderanalys, grunden till en korrekt foderstat, anpassad för just din häst.

- grunden för att beräkna hästens foderstat

Ensilage, grönmassa och hö kan ha mycket olika näringsinnehåll. Val av rätt fröblandning, gödselstrategi och inte minst skördetidpunkten är exempel på hur du kan påverka innehållet. Det är viktigt att kontrollera vad den hemmaproducerade delen av fodret har för näringssammansättning för att få rätt foderstat eftersom svaret på analysen hjälper dig att välja rätt kraftfoder eller mineralfoder.

I begreppet grovfoderkvalitet ska både den näringsmässiga och den hygieniska kvaliteten vägas in. Vad som är ett näringsmässigt optimalt grovfoder varierar. En högpresterande travhäst, har ett högre energibehov än en fritidshäst. På samma sätt vill man ofta ha mer protein i grovfodret till ett avelssto än till den aktiva sporthästen. Tänk på att ts-halten inte säger något om näringsinnehållet. Det är inte så att ett blötare grovfoder automatiskt innehåller mer näring. Det kan lika gärna vara tvärtom. Utan en analys är det omöjligt att veta vad grovfodret man fodrar med innehåller och vilket kraftfoder man behöver komplettera med.

Se Optilabs olika anlayspaket här. 

newsletterfootleft newsletterfootcenter newsletterfootright
Detta e-postmeddelande är avsett för [email].
Vi är måna om trygg hantering av dina personuppgifter, läs vår integritetspolicy här.
Vill du inte längre ta emot e-post från oss kan du avregistrera din e-postadress här »
newsletterfootbottom