En ödmjuk vinnarskalle med trav på hjärnan

Peter Untersteiner krönte sin karriär i våras då han tilldelades titeln Årets Travtränare vid årets Hästgala. Det är givetvis en otroligt viktig milstolpe för Peter. Ett kvitto på det hårda arbete han lagt ner och på den passion han har för hästar och travsport. Men det är ändå viktigt att poängtera att det liv han lever valde han redan vid 11 års ålder. Och det är ett han hade levt, oavsett priser. 

-Hann ni se lastbilen? Fick ni bild på den? Vad tyckte ni?
Så fort vi träffar Peter Untersteiner på hans stall vid Halmstadtravet undrar han om vi sett Stall Untersteiners nystripade lastbil. Och visst har vi det. The Untersteiners står det. Stor bild på Peter och hans son Johan tillsammans. Dansbandsbilen kallar en av hans medarbetare den. En egensinnig, charmigt rödfärgad, väldigt stiligt stripad lastbil präglad av stolthet och ett visst mått av självironi. 

Det är precis så man uppfattar Peter då man möter honom. Egensinnig, entusiastisk, nyfiken på reaktioner, en självironisk glimt i ögat och samtidigt väldigt stolt över allt han har åstadkommit under de år han tävlat och tagit fram nya hästar på toppnivå inom travsporten. En tid som nu har krönts –”som grädde på moset” - vid Hästgalan den 10 februari 2017, då han utsågs till "Årets Tränare" för sina framgångar under säsongen 2016. 2016 blev också det år han vann ligan över Sveriges vinstrikaste träningsstall med totalt 28,4 miljoner kronor som stallet kört in under året.

Det är ju väldigt mycket att vara stolt över. Men faktum är att trots alla framgångar, och trots allt slit dag ut och dag, träning och tävling varje dag i veckan, farande över hela riket, mellan olika travbanor - upp tidigt, i säng sent, och så om igen nästa dag: faktum är att det som gör att han orkar med allt det här, är djuren, arbetet med hästarna. 

-Det är ett måste att älska att vara ute i stallet varje dag, menar Peter. Om du inte tycker om att gå hit varje dag och umgås med dina kollegor och hästarna hade alla problem blivit så mycket större – i stället för att se möjligheter och komma med lösningar. Hela mitt liv har varit här. Och jag ångrar ingenting. 

-Visst har även jag dagar som är tunga, fortsätter Peter. Varje år i november månad då det är mörkt, man kör två lopp i ösregn och kanske har ägare som klagar på något - då känns det tungt. Det är sånt jag vanligtvis bara tar och vänder till något positivt. Men i november är det svårt.

-Men så jobbar man vidare ett tag till och ger sig inte och så plötsligt vänder det. Kanske får man rätsida på en häst som inte utvecklats som man velat och så är man tillbaka igen, på gott humör, skrattar han.

För gott humör det har Peter Untersteiner. Och han berättar gärna om sin resa genom livet fram till denna punkt. Hur han som femåring flyttade från Österrike med sin pappa för att pappan fick ett arbete som chaufför och gårdsklar på godset Sperlingsholm i Halmstad. Om familjen Kuylenstierna. Om hans uppväxt nära familjen på godset. Hur han spände en sulky efter en åsna som fanns på gården, och hur han snart tog cykeln till stallarna vid travet - där han idag gjort allt man kan tänka sig som rör hästar och trav.  

-Jag har i stora drag varit här i stallarna varje dag sedan 11 års ålder. Vid 27 år blev jag själv travtränare. Och som 50+ är jag som allra bäst. Det är få sporter där man kan ha en sådan utveckling och kan få hålla på så länge på den här nivån. Det är fantastiskt, faktiskt. 

-Men samtidigt har mina uppgifter förändrats efterhand. Idag handlar det mycket mer om att få hela det här maskineriet att fungera. Vi har 27 anställda i stallet och cirka 200 hästar i träning. Det är klart att man då måste se till så att alla vet vad de ska göra, och hur vi ska gå vidare. Varje dag är fullspäckad med uppgifter, så vi saknar inte något att göra. 

-En chefsroll där det handlar om att fördela arbetet och styra upp verksamheten. Då kan man inte göra allt. Men länge tog det emot att inte längre gå och mocka i stallet, skrattar han.

Basen för Stall Untersteiner är inne på Halmstadtravet där en uppsjö av träningsmöjligheter finns tillgängliga. Rundbana, rakbana, backe för intervallträning, sandbana för styrketräning och utanför stallet en sandslinga för uppmjukning före snabbjobb eller lättare motionsturer. 

-Halmstadtravet har ett unikt upplägg och jag gillar att det finns de här möjligheterna, säger Peter. Det är inte så många travbanor som upplåter mark på det här sättet. Men jag menar nog att man får en mer levande travbana med stallverksamhet i anslutning till banan. 

Några mil norrut ligger istället Holm som är ett camp uppdelat på Holmagärde och Hästgården. Här försiggår träningen företrädesvis på två rakbanor, den ena plan, den andra med lätt stigning. Övrig tid spenderar hästarna i stora öppna gräshagar. Här har sonen Johan också byggt en egen anläggning.

Johan Untersteiner, ja. En framgångssaga utan like. Han började sin karriär som lärling hos Stefan Hultman och därefter Roger Walmann. Idag är han 33 år gammal och är otroligt framgångsrik.

-När jag märkte att Johan ville bli något i det här yrket, ville jag att vara hos någon annan än mig, säger Peter Untersteiner. Målet för honom måste ju vara att bli bättre än mig. Då måste han få annan input, andra impulser från andra duktiga kuskar och tränare. Därför flyttade han till Stockholm och fick en fin utbildning hos dessa travtränare. 

-Även jag har lärt mig mycket av dem, fortsätter Peter. Det är när man tror att man är färdiglärd som man garanterat blir sämre. 

Peter menar att Johan idag är ännu bättre än han själv och att det ger honom en väldigt stor tillfredställelse. Han har fått uppleva allt han velat i livet på egen hand, och nu får han även uppleva nya framgångar genom sin son.

-Jag har alltid sagt att jag åker till stallet – inte till ett jobb. Jag har fått leva ett liv utan att ha ett riktigt jobb. Det här livet har gett mig så otroligt mycket. 

Vad gör Peter Untersteiner om 20 år?
- Allt mitt sociala liv har varit här, på stallbacken, jag har trivts här så oerhört bra. Så det kommer jag fortsätta med. Jag kommer att gå ner till stallcafét och skrävla om hur det var förr och skryta om min son. Med Johans framgångar har min karriär blivit ytterligare förlängd. Kan det bli bättre, frågar Peter retoriskt och firar av ett av sina leenden?

 

En vecka för Peter ser i stora drag ut så här, året om, med vissa variationer:

Måndag
Träning på morgonen. Lunchtävling på Halmstadtravet mellan 11.30 och 15.30

Tisdag
Träning på gården i Holm – där Peter har 60 hästar och Johan har 90. Sen provköra två hästar i Skara på Axevalla.

Onsdag
Jobbar med 1-åringarna. Och därefter till Jägersro för tävlingar.

Torsdag
Full träning och sedan till tävlingarna på Åby i Göteborg

Fredag
Full träning och därefter Kalmartravet på kvällen.

Lördag
Solvalla V75

Söndag
Mantorp

 

Peter Untersteiner har använt Hippo sedan 10 år tillbaka. Och han är mycket nöjd. 
-Våra hästar äter Champ och Alfa – och du ser ju att alla ser mycket välmående ut och presterar bra. Samarbetet med Svenska Foder har fungerat mycket fint över åren och jag kommer att fortsätta med det så länge det fungerar. I grova drag får de ett kg Alfa och tre kg Champ. Det går en hel del foder, som du förstår, säger Peter och gräver med händerna i fodret.

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se