Butikskonceptet Djur&Natur fyller 10 år!

För 10 år sedan togs ett beslut om att starta en butikskedja i namnet Djur&Natur - en kedja, med både egna butiker och franchisebutiker, som under dessa år växt upp till en etablerad och välsorterad butikskedja för månskenslantbruk, hästägare och vanliga konsumenter med smådjur. Den gången var tanken, framförallt med de egna butikerna, att utnyttja lagerställena i Svenska Foder mer effektivt. Både för att utnyttja lokalerna och för att kunna se till att Svenska Foder kunde ha medarbetare här året om. 

- Konceptet är på sätt och vis detsamma, säger Roger Valkegård, chef för butikskonceptet Djur&Natur. Vi vill ha full utnyttjandegrad på de ställen som finns i bolaget. Men efterhand som vi förstod att vi var något på spåret började vi också öppna fristående butiker, där vi inte hade lagerställe tidigare. Dessutom har vi utmärkta franchisebutiker som driver verksamheten vidare och sprider vårt budskap.
- Genom att analysera marknaden och placera oss på orter där vi är för lite representerade har vi idag byggt upp en butiksverksamhet som anpassar sig till de kunder som finns i området. 

Kerstin Bagge som var den första som anställdes in i butikskonceptet. Då var det till butiken i Knästorp utanför Staffanstorp. Idag arbetar hon som Regionansvarig Butik Syd, vilket innebär att hon ansvarar för butikerna i Knästorp, Skårby och Lunnarp. 

- Det var verkligen från scratch som vi inledde Djur&Naturs butikskoncept. När vi startade upp hade vi bara ett antal goda leverantörer i ryggen, Willab/Hansbo, Royal Canin, Ferplast, och ett antal till, plus vårt egna ÅF-sortiment i Svenska Foder. Det var en bra grund att stå på. Men det var en nybyggartillvaro i början.

Kerstins jobb gick i början ut på att göra butiken i Knästorp känd. Kort sagt: berätta att den fanns. 
- Jag åkte runt till stora stall, brukshundsklubbar, ridhus i början och förklarade vad vi försökte göra, och vad vi ville, berättar hon. Sakta men säkert etablerades butiken och med hjälp av duktiga Djur&Natur-säljare blev det tillslut till det etablerade ställe som det är idag. 

Sen har det varit några intensiva år. Idag finns det 49 butiker runt om i landet som går under namnet Djur&Natur (ytterligare 2 är på väg in i höst, som vi givetvis kommer att berätta mer om i Tidningen längre fram).

Idag arbetar alltså Kerstin som Regionansvarig i Syd med bas i Lunnarpsbutiken. I denna butik finns ett stort fokus på lantbruksdelen jämfört med andra butiker. Men även smådjurs- och hästdelen finns rikligt representerad i bygden.

När jag frågar hur hon ser på sitt arbete idag, 10 år senare, så är det en sak som återkommer:
- Det bästa med detta jobb är hur vi blir bemötta av våra kunder, säger Kerstin. Vi har de allra härligaste kunderna som uppskattar vårt breda sortiment och vår service inte minst - att de alltid får hjälp med de varor de köper, vi hjälper dem ända ut till bilen. Det är när de upptäcker att de kan köpa allt hos oss, som vi får in dem som kunder permanent. Då lägger de alla sina inköp hos oss. 
- Men styrkan hos oss som butikskoncept är att vi kan fråga experterna omedelbart, konstaterar hon. Vi har svaret inom ett telefonsamtals räckhåll, eller tillochmed på besök i butiken. Det känns tryggt att ha den kompetensen och erfarenheten, i form av säljare och produktchefer, i ryggen när man möter kunderna. 

Målet framöver, konstaterar Kerstin, är att få mer statistik på vad som verkligen efterfrågas av våra kunder, för att på så vis göra sortimentet ännu vassare och närmre våra kunders behov. 
- Nu är siktet inriktat på att utveckla oss ytterligare till ett koncept som möter landsbygdens människor med de produkter de har behov av, avslutar hon

 

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se