Tradition och innovation på Alebäck

Alebäck Stuteri ligger strax utanför Lidköping. Här har man fött upp hästar sedan 50-talet - på den tiden småskaligt, nu med besked. Tidningen träffade Johan Björnsson som äger/leder driften.

I nuläget har man ca 70 fölande ston, 90-100 avelsston och ca 60 unghästar. Närheten till Axevalla var vid starten en avgörande faktor till att farfar Björnsson började med häst. Numera spelar geografin mindre roll och Alebäck har en betydande roll i hela Travsverige.

Filosofin kring uppfödningen handlar primärt om hästarnas välmående. Det är också viktigt att de växer fort men samtidigt kontrollerat, med hållbarhet och balans. Fina, representativa hästar att visa på upp på auktion är också av vikt.

-Det är ju det man tittar på själv när man ska köpa en häst, säger Johan och fortsätter:

-Man vill ha så mycket sto som möjligt för pengarna. Och med det menar jag kombinationen av prestation och härstamning. Man måste välja att fokusera på det ena eller det andra, annars blir det ohyggligt dyrt. Vi på Alebäck brukar värdesätta prestation högst.

På gården producerar man sitt eget grovfoder. Det handlar om ca 15 000 inplastade fyrkantsbalar per år och mycket säljs vidare, bland annat till Norge. Vallarna består av egen fröblandning med timotej som huvudgräs för att få ett strukturellt bra foder med goda fodervärden.

Vallarna etableras med havre eller korn som skyddsgröda. Man tar två skördar per år, där första skörden bärgas under juni - juli. Under denna period bärgas ett foder som lämpar sig utmärkt till högpresterande hästar i tävlingsstall. Detta foder skördas då proteinvärdena sjunkit till önskvärda nivåer. Andraskörden bärgas under september månad och blir ett något sprödare foder som man på Alebäck anser vara ypperligt till ston och unghästar som kräver mycket energi från sitt grovfoder. Svarthavre ingår också i foderstaten, en fetare variant än vanlig vithavre, och därför ger uthålligare hästar. Dessutom är svarthavren inte lika förädlad som den vita havren och blir således inte lika känslig för smittor.

Unghästarna fodras med HippoGrow Alfa och mineralerna Hippo-Selection Mineral Strenght.

-Samarbetet med Svenska Foder har fungerat bra hela tiden. Det är alltid enkelt att komma till tals och dryfta eventuella funderingar med sin säljare. Man vet vad man får och man vet att innehållsdeklarationen stämmer, det är det viktigaste. Att det finns ett eget labb hos Svenska Foder känns också tryggt, säger Johan.

Ingen dag är den andra lik i arbetet på ett stuteri.

-Jag vill se mitt arbete som en förmansposition, säger Johan. Jag vill vara med i arbetet och vara tillgänglig, men jag vill absolut inte detaljstyra och lägga mig i allt. Jag vill ge min personal ansvar. Och de är fantastiska! Otroligt duktiga medarbetare.

-Men jag tittar in till unghästarna varje dag, även om personalen redan gjort det. Det är för att det är mig kunderna ringer och frågar och då måste jag vara uppdaterad.

Under december månad – den tidpunkt då Tidningen besöker Alebäck Stuteri - jobbar Johan och hans anställda mest med unghästhantering. Det är lågsäsong och tid för planering. Johan arbetar också med att laborera med ljussättningen hos unghästarna, för en tidigare könsmognad. Icke dräktiga avelsston sätter man på ljusbehandling under vintern för att de ska komma tidigare i brunst.

-Normalt sett växer unghästarna som mest när de kommer ut på bete och då kan man ju tro att det beror uteslutande på en utökad foderstat i form av gräs. Det är jag emellertid inte så säker på. Kan det inte istället vara så att det är denna tid då unghästen blir könsmogen – och med könsmognad kommer tillväxthormonerna, såsom testosteron för hingstar och östrogen/progesteron för stona. Kan man då tillföra ljus för att simulera ett längre dygn, skulle man ju i så fall förlänga den ordentliga tillväxtperioden med flera månader.

-Det ska bli intressant att se resultatet!


Kuriosa om Alebäck Stuteri

På Alebäck fanns på åttiotalet en riktig kändis som satte stuteriet på kartan ordentligt. Ideal Du Gazeau kan beskrivas som en av Europas bästa travhästar genom tiderna som satte DUBBLA segrar i elitloppet. Ideal du Gazeau verkade på stuteriet i hela åtta säsonger!


Johan med HippoGrow i 
Famnen.


Tre snabba till Johan Björnsson

Hur kommer travsporten se ut om tio år?

Om man ska våga sig på en framtidsspaning inom hästnäringen så handlar det främst om att modernisera och bli mer mediebaserade. Man måste modernisera arenorna och göra sporten mer lättillgänglig och definitivt gratis. En annan viktig parameter är att det måste fokuseras mer på sporten som sådan, inte bara på odds och vinstpengar. Man måste odla nörderiet, såsom åsiktsforum med mera, där man diskuterar häst. Själv är jag inte ett dugg intresserad av spelsnacket, men hästarna däremot!

Vad gör du i framtiden?

Oj, svårt att planera långt fram, men på något vis är jag kvar i hästvärlden. Lantbruk är ju något brett och vi är öppna för utveckling. Min bror kommer till exempel att starta kycklingproduktion under 2017 och bygger två stora stallar här intill.

Vad gör du när du är ledig?

Cyklar mountainbike. Det är skönt med en ventil i vardagen. Och såklart umgås med min familj. Ser en del trav också, det måste medges. 

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se