Grilla som en mästare!

Nu är det sommar och grillsäsongen är i full gång. I våra butiker hittar du grillkol och briketter för den perfekta glöden. Nedan hittar du några goda tips för att lyckas vid grillen. Glad sommar!

Grilltips – 15 tips som gör dig till en grillmästare

Visst händer det ibland att den grillade biffen inte blir perfekt, att laxspettet fastnar på gallret och att potatisen hinner blir bränd innan den är klar. Lilla grillskolan hjälper dig att undvika de vanligaste och värsta misstagen.

1. Grillen
Välj en grill som du kan reglera värmen på. Tunna biffar behöver hög värme under kort tid, kycklinglår behöver lägre värme under längre tid.

2. Locket
Med ett lock får du grill och ugn i ett och maten blir jämnare och snabbare tillagad. Du kan grilla stora stekar och grädda en potatisgratäng samtidigt.

3. Rätt ställe
Placera grillen rätt – inte mitt i blåsten. Försök hitta lite lä så inte det som ligger på grillen blir kallt på ovansidan.

4. Starta i tid
Gör i ordning grillen i tid. Tro inte att du kan hälla grillkol i grillen samtidigt som du plockar upp biffen ur marinaden.

5. Tänd försiktigt
Viktigast av allt för träkolsgrillaren – häll aldrig på tändvätska när du väl tänt på. Det är så de flesta olyckor sker.

6. Ha tålamod
Det går inte att grilla när eldslågorna slickar grillgallret, inte ens när kolen är rödglödande. Vänta tills ett lager av vit aska täcker kolen. Det tar säkert 20 minuter innan det är dags att grilla. Om du inte har gasolgrill vill säga.

7. Hett galler
Grillgallret ska vara hett, så låt inte det ligga vid sidan av grillen tills du ska grilla. Maten fastnar gärna (speciellt fisk) på ett kallt galler och går sönder när den ska vändas.

8. Rumstemperera
Lägg inte kalla råvaror på grillen, då fastnar de på gallret. Ta ut kött, fisk och annat som ska grillas ur kylen i god tid.

9. Förkoka
Hårda grönsaker kan kokas nästan mjuka i förväg, så blir grilltiden kortare och resultatet godare. Samma gäller tjocka revben eller kycklinglår.

10. Marinad
Torka av marinaden innan du lägger köttet på grillen. Marinad som droppar ner i glöden fattar lätt eld och maten blir bränd.

11. Glaze
Vänta med glazen tills maten är nästan färdiggrillad. Glaze innehåller ofta socker som lätt bränns vid. Passa därför maten noga när du har penslat på glaze.

12. Låt ligga
Vänd inte i onödan. Maten måste hinna få en fin stekyta innan den vänds. Annars blir den torr och tråkig, speciellt fisk som dessutom riskerar att fastna på gallret.

13. Rätt värme
Anpassa värmen. Det går inte att snabbgrilla något genom att lägga det närmare glöden. Maten blir bara vidbränd utanpå innan den är klar inuti. Flytta upp grillgallret från glöden eller flytta maten åt sidan på gallret där värmen är lägre.

14. Storleken
Större bitar behöver längre tid över lägre värme på grillen och ska placeras högre upp från glöden än mindre bitar.

15. Olika råvaror
Var sak på sitt spett. Blanda inte råvaror med olika grilltid på samma spett. Sätt kött, fisk, skaldjur och grönsaker på var sitt spett för bästa resultat.

 

Källa: mittkok.se

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se