Trikem växer vidare

Torbjörn Carlsson, Bo Gustafsson, Malin Hidgård.

När Tidningen hälsar på företaget Trikem – som är leverantör till Svenska Foder – förstår man att det är ett expanderande företag som faktiskt vuxit ur sin kostym. På en hästgård – Högbo gård – utanför Klågerup har företaget efterhand utvecklats och nu är lokalerna för trånga. Trikem vänder sig med sina tillskottsprodukter mot såväl humansidan som mot djur. Och anledningen till att intresset för deras produkter har växt, menar företagets VD Bo Gustafsson beror på att man har en helhetssyn – det är så djur, och människa för den delen, når sin fulla potential. 

 

Trikem AB har sedan 1955 utvecklat, producerat och marknadsfört djurvårdsprodukter och fodertillskott utifrån svenska förhållande och i nära samarbete med svenska marknaden. Försäljningen sker via återförsäljare, egen säljorganisation och butiker över hela landet. Företaget utvecklar produkter av hög kvalitet och med utvalda råvaror som möter behov, krav och regler som finns inom svensk djurhållning och samtliga produkter är registrerade och godkända av respektive myndighet, t.ex. Jordbruksverket, Kemi, samt rid- och travsportförbunden. 

VD Bo Gustafsson, vars far bildade företaget, menar att den svenska koppling är väldigt viktig, att man fokuserar på just de förhållanden som svensk djurhållning upplever:
–Våra fodertillskott är sammansatta och väl avvägda utifrån de förutsättningar som generellt gäller för svenskt jordbruk, där bl.a. mineraler och vitaminer tillförs utifrån de vanligaste behoven, säger Bo Gustafsson.
Företaget tillverkar alla sina produkter själv, det är svensktillverkade produkter helt enligt myndighetsreglerna i Sverige. Företaget köper in råvarorna för produkterna, och ser till att man får säkra och bra produkter för de svenska förhållandena. 
–Det är viktigt i ett sånt här segment, konstaterar VD Bo Gustafsson. Trovärdigheten. Att det är kvalitetsvaror med höga krav på säkerhet.

Bo Gustafsson menar att både människor och djur äter en alltför ensidig kost idag. Det uppstår då en brist – en brist som Trikem vill hjälpa till att väga upp via sina produkter.
–Hästen t.ex. som är en grovfoderomvandlare måste få rätt sorts näringsämnen i sin kost för att kunna prestera och inte få skador, konstaterar Bo. 

Torbjörn Carlsson, marknad och försäljning, hävdar att näringsinnehållet och de ämnen som är viktiga för en balanserad kost inte tillfredsställs idag. 
–En häst är ett stäppdjur som åt 18–20 timmar per dygn, konstaterar han. Idag ger vi dem grovfoder och kraftfoder två till tre gånger om dagen. Stäppen hade dessutom en bredare fauna att äta ifrån än de tre, fyra grässorter som finns i den vall som hästarna idag får hålla tillgodo med. Stäpplandskapet hade mycket fler örter och i allmänhet en mineralförsedd depå i jorden. Idag är den depån mycket mer utarmad, på grund av vår intensiva odling.
–Det här betyder att vi måste tillföra mineraler för att balansera upp foderstaten, fyller Malin Hidgård, produktchef, i.  

Trikems produkter är framförallt förebyggande. Har man en sjuk häst eller hund skall man först och främst kontakta veterinär. Men sjukdom handlar nästan aldrig om en enda sak – utan snarare att det saknas en balans. 
–I vårt jobb ingår då att ställa frågor för att få så mycket underlag som möjligt för att kunna göra en klok bedömning av behovet, fortsätter Malin. 

Trikem har idag växt ur sina lokaler på gården och är på väg att flytta tillverkning till en industrilokal i Malmö istället på 2500 m2. Bo Gustafsson är nöjd med detta:
–Det känns bra. Det är rätt läge just nu. Vi är trångbodda. Idag är vi 15 anställda engagerade i företaget. Men det är bra att vi växt organiskt. Att vi inte byggt upp en stor apparat innan vi hade fått en kundkrets. Idag har vi bra snurr på produkterna och bra leverantörer. Däribland Svenska Foder. Denna utveckling vill vi gärna ska fortsätta, avslutar Bo Gustafsson.

 

Fakta Trikem AB
Trikem jobbar i segmenten Human, Hund och häst. Här hittar man i första hand tillskottsprodukter, men även lädervårdsprodukter, salvor, flugmedel, liniment och så vidare. Svenska Foder säljer via Djur&Natur-butikerna en del av det stora sortiment som Trikem producerar.

www.trikem.nu

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se