Grönare gräsmatta

Frukost. Lunch. Middag. Det är vad gräsmattan behöver för att bli så fin och grön du någonsin kan önska dig. Ge gräsmattan mat. Det säger Lennart Svensson, ”guru” för alla gröna gräsmattedrömmare i hela Sverige. Han har över 40 års erfarenhet av trädgårdsbranschen. Här följer hans bästa råd för hur du ska lyckas med din egen gräsmatta redan i år.

 

Ska man ta bort löven?

Själv kör jag med gräsklipparen över löven några gånger. På så vis blir det mindre delar som naturen lättare kan ta hand om. Maskarna drar ner löven i jorden igen och på så vis återgår näringen till jorden. Löven och gräsklippet man låter ligga återbildar humus till jorden. Men har man mycket löv, en stor björk eller kastanj och lönn – ja, då är det bäst att kratta upp det – men lite kan man alltid låta ligga kvar.

 

Kratta eller låta gräsklippet ligga?

Av estetiska och praktiska skäl är det bra att kratta. Gräsmattan ser snyggare ut och man slipper dra in gräsklippet in i huset. Men har man till exempel en multiklippare som klipper sönder gräsklippet i små delar så kan man gott låta detta ligga kvar. På så vis återgår gräsets näring till gräsmattan. Gräsklippet återbildas som humus, precis som löven på hösten.

 

Hur väcker man gräsmattan?

Först och främst ska man se till att gräsmattan dränerats ordentligt. Man ska inte räfsa för tidigt. Då drar man bara upp en massa rottrådar. Vänta med första räfsningen till gräset har börjat växa och bli grönt. Många är för snabba här, de är så ivriga att få bort mossan men det är ingen idé förrän gräset är grönt.

 

Kan man vinna över mossan?

Ja, det kan man. Gödsla, gödsla och gödsla. Tre gånger under vegetationsåret bör gräsmattan få näring. Mossan trivs bara där marken/jorden är näringsfattig. Så det bästa man kan göra är att förbättra förutsättningarna för gräset och försämra för mossan. På så vis kan man få en varaktigt grön gräsmatta.

Man måste komma ihåg att trädgården och gräsmattan är en konstgjord miljö. Vi måste rätta oss efter de förutsättningar som finns. Gräsmattan är det mest näringsfodrande som vi har i våra trädgårdar och den behöver mat. Jag brukar tala om frukost, lunch och middag.

 

Hur bör man gödsla?

Tre gånger om året. Den första gången när gräset börjar bli grönt. Den andra ungefär 6 till 7 veckor senare. Och så avslutningsvis en gång till med samma tidsintervall. 

Toppdressa bör man göra vartannat, eller vart tredje år. Har man behov bör man också kalka. Det kollar du upp genom att göra en ph-analys som många gardencenter kan göra åt konsumenter.

 

När ska man klippa gräset?

De flesta klipper sina gräsmattor för kort. Gräset ska var 45 centimeter långt. Inte kortare! Är det för kort så får flygogräs lättare fäste och gräsmattan torkar lättare ut. Har gräset vuxit sig för långt när man är bortrest eller så, får man successivt klippa det kortare. Som mest bör man inte klippa bort mer än en tredjedel av längden.

 

Maskrosor och ogräs, vad gör man?

När man väl fått en tät och fin gräsmatta får flygburet ogräs svårt att etablera sig. Men är problemen oöverstigliga och man inte har ork att ta bort det ogräs som finns på mekanisk väg kan man gödsla en gång med Stroller Kombi. Denna produkt innehåller ett hormonliknande preparat som gör att tvåhjärtbladiga ogräs dör, denna skadar inte enhjärtbladiga som gräset.

För att förhindra att man får flygburet gräs att etablera sig i gräsmattan ska man inte klippa den för kort, 45 centimeter är rätt klipphöjd.

 

Hur ser din egen gräsmatta ut?

Nu är den som en heltäckningsmatta. Men när jag köpte min fastighet år 2000 bestod 80 procent av den så kallade gräsmattan av annat. Men inom ett år var förhållandet det motsatta. Då var det gräsmatta på 80 procent. Det enda jag gjorde var att mata den, gödsla, gödsla och gödsla. Idag är det kanske en procent annat i den – inte mer.

 

Måste man använda en mossrivare?

Visst tar mossrivaren bort mossan men den sprider den också till ställen i gräsmattan där den tidigare inte funnits. Den tar bort symptomen, inte orsaken – ungefär som en huvudvärkstablett.

Sen finns det olika mosspreparat på marknaden. Dessa tar bort mossan, och sänker jordens ph-värde – alltså har man inte förbättrat förutsättningarna för gräset, snarare försämrat eftersom man tillfört jorden järnsulfat.

 

Källa: viivilla.se

 

I våra Djur&Natur-butiker hittar du allt som behövs för att få en riktigt grön och fin gräsmatta. Välkommen!

 

 

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se