Rusta dig inför jaktsäsongen.

I våra Djur&Natur-butiker hittar du ett brett sortiment av produkter som kan underlätta för dig som jägare. Bland annat reflexer, koppel, spårlinor, portabla vattenskålar till din hund med mera.

 

Jakttider för hund

En jakthund behöver ha ett lite energirikare foder som vardagsfoder och 1-2 månader före jaktsäsongen ska man börja gå över till ett ännu energirikare foder och bygga upp en inre energi som håller hunden i toppform under den tid den presterar som mest. En jakthund som utfodrats rätt tappar inte i hull under jakttiden och behöver inte ”byggas upp” igen när säsongen är över utan håller en fin form hela tiden.

Man kan lätt glömma att om man är fysiskt aktiv tillsammans med sin hund, ute och springer flera gånger i veckan eller cyklar långt så kräver även dessa hundar ett annat energiintag än de som har ett lugnt vardagsliv. Vi vet ju själva att om vi inte äter rätt så orkar vi inte heller genomföra kraftiga fysiska ansträngningar.

Under själva jakten är det praktiskt att t.ex. ha med en korv med foder (färsk eller konserv) då det innehåller vatten, vilket är behövligt vid ansträngning.

5 tips inför jaktsäsongen

Håll din hund vältränad
Det är viktigt att hålla hunden i god form för att den ska klara det höga tempot och den mentala ansträngningen som en jakt innebär. Det förebygger även skador. Träna upp din hunds kondition med långa promenader, intervallträning i backar, cykelturer, joggingturer eller simning

Träna apportering och eftersök
Höj hundens utbildningsnivå genom att träna grundläggande lydnadsdressyr. Detta för att hunden ska arbeta så effektivt som möjligt under jakten, dessutom ökar hundens säkerhet om den lyder minsta kommando.

Se till att hundens syns
Investera i bra reflexer så din hund syns ordentligt och får större chans att undvika trafikskador och oavsiktligt avlossade skott. Det underlättar även för dig som hundförare om du kan se var din hund befinner sig.

Fodra hunden med rätt mat
Mata din hund med ett bra foder året runt. Då kommer hunden få i sig alla de näringsämnen den behöver för att må bra. Under jaktsäsongen behöver hunden få i sig mer näring och energi. Ge samma mängd foder men byt till en kraftigare variant. Kom ihåg att stegvis göra foderbytet för att hundens mage ska vänja sig.

Ladda din hund dagen innan
Börja förbereda din hund redan dagen innan genom att ge extra mycket vätska på maten. Hundens vätskebalans är avgörande för hur mycket den orkar. Några timmar innan laddar du upp din hund med ytterligare mat och vätska. För att hunden ska orka i flera timmar behöver den fylla på med ny energi och vätska. Färskfoderkorvar är perfekta att ta med ut i skogen.

 

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se