Royal Canins bästa vintertips för katt- och hundägare!

Nu går vi mot allt kallare tider, och i samband med detta kan det vara bra att uppmärksamma våra katter och hundar lite extra. Bland annat kan det vara lätt att glömma bort att vägsalt torkar ut trampdynorna, och hur var det nu med temperaturen i bilen…? Nedan har vi samlat våra bästa tips inför vintern – hoppas att det kan komma väl till pass.

 

Kalla bilar

Det är inte bara på sommaren du måste tänka på temperaturen i bilen när du lämnar hunden. Om temperaturen kan sjunka till -5°C i bilen får du inte lämna hunden utan tillsyn. Tänk på att ha ett hundtäcke på hunden eller värmande underlag i bilen när det är kallt.

 

Salta tassar

Hundar som går på vägar som saltats mot halka kan få plågsamma sprickor i tassarnas trampdynor. Orsaken är att saltet torkar ut trampdynorna. Se till att förebygga problemen genom att ta hand om tassarna ordentligt efter promenaden. Tvätta noga och torka tassarna ordentligt. Du kan också smörja trampdynorna med mjukgörande salva. Även utekatternas tassar behöver kontrolleras emellanåt. Tvätta dem och torka noga.

 

Överbelastade magar

Det är inte ovanligt att man ger katten eller hunden matrester utöver det vanliga fodret, speciellt kring jul. Många av julens godsaker som rimmad julskinka, rökta charkuterier och feta livsmedel är direkt olämpliga för katter och hundar och kan leda till svåra magtarmstörningar. En katt eller hund som fått i sig stora mängder julskinka till exempel har fått i sig på tok för mycket salt och kan behöva veterinärvård. Om mat blivit stående på bordet och därefter åkt ut och in i kylen några gånger så kan bakterietillväxten bli en ordentlig match, även för en hund eller katt.

 

Katter som trivs inne

När det blir kallare ute brukar vissa katter som annars går ut för att kissa hålla sig kvar inne. Eftersom katter, som är renliga djur, ibland inte tycker om att kissa i en redan använd låda finns det en risk att katten kissar mindre frekvent, vilket ökar risken för urinsten. Om du märker att din utekatt är inne mer – tänk på att göra rent lådan oftare än vanligt eller komplettera med en låda till.

 

Utekatter

Katter klarar sig ofta bra utomhus även i minusgrader om de har fått vänja sig, men det är viktigt att ta hand om dem! En katt som vistas mycket utomhus behöver ha tillgång till en plats med plusgrader så att den inte förfryser exempelvis öron och tår när det är kallt. Det är också viktigt att katten har tillgång till mat och vatten som inte fryser eftersom snö och bytesdjur inte räcker som näringskällor.

 

Söta gifter

De flesta vet att mörk choklad är giftig för hundar, men visste du att det räcker med 60 g för att en 10 kg hund ska visa förgiftningssymptom? Choklad är giftigt även för katter, men oftast äter de inte lika stora mängder som en hund kan göra.

Även glykol är livsfarligt för katter och hundar att få i sig. Hundarna lockas av glykolens sötma vilket tyvärr leder till att många hundar förgiftas varje år. Tänk på var du förvarar dina flaskor! Katter kan inte känna smaken sött, men om de har svårt att hitta vatten när det är kallt ute kan smältvatten under bilar locka dem. Tyvärr finns risken att detta vatten innehåller glykol som förgiftar katten.

 

 

Madelene Rydh, Vetenskaplig kommunikatör på Royal Canin  

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se