Viktigt med salt och vatten i vintertider

Så här i vintertider är det extra viktigt att se till att hästarna dricker ordentligt. Den vanligaste orsaken till kolik vintertid är minskat vätskeintag.

Det är viktigt att man stimulerar hästens törst. Detta gör man bäst genom att ge hästen salt för att på så sätt öka natriumhalten i blodet och få hästen att dricka mer. En häst som svettas vid arbete och kanske förlorar 10-15 kg vätska har ett saltbehov på 100-150 gram per dag. Det får de oftast inte i sig enbart genom saltstenen utan då får man tillsätta fodersalt.

Betfor är också ett bra fodermedel att ge eftersom det innehåller den viktiga fibern pektin som tillsammans med det höga kaliuminnehållet binder vatten i grovtarmen.

En annan form av kolik som är vanlig vintertid, framförallt milda vintrar är sandkolik. Hästarna kanske har kvar gräs i hagarna som de äter och eftersom marken är porös kan det komma med jord och sand som fastnar i tarmfickorna. Hippo linfrökaka är en ren naturprodukt som framställs vid kallpressning av linfrö. Växtslemmet i linfrökakan blir till ett mjukt lenande gel i hästens mage och tarm, vilket kan hjälpa till att dra med sig slaggprodukter. Hippo linfrökaka är även rik på fibrer, energi, protein samt de essentiella fettsyrorna Omega 3 och Omega 6.

Ska hästen ha sin vintervila och man vill dra ner på energin utan att hästen tappar muskelmassa ska man välja ett foder som innehåller låg andel stärkelse (16%) och hög fibernivå. Vi rekommenderar då HippoGrow Alfa. HippoGrow Alfa innehåller även hög andel grönmjöl, B-vitaminer, organiskt selen och naturligt E-vitamin.

Komplettera med våra HippoSelection-mineralfoder som främjar ett fullgott immunförsvar och god hälsa.

 

Svenska Foder AB

Telefon 0510-828 00

Box 673

531 16 Lidköping

info@svenskafoder.se